Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Halk Sağlığı Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ1 + UYGULAMA (Saat)AKTS
TOPLUM BESLENMESİ HAS539 - 3 + 0 8

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS8
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Türkiye?de toplumsal beslenme yönünden mevcut durumun dünya ülkeleri ile karşılaştırır
2) Sorunların nedenlerini sağlık, ekonomik ve politik yönleriyle tartışır
3) Beslenme sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERSABE 606 HAS 529 HAS 535
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Toplum beslenmeye giriş
2. Hafta Halk Sağlığı Bakışıyla Beslenme Sorunları
3. Hafta Toplumun ve Bireyin Beslenme Durumunun Saptanması
4. Hafta Besin Öğelerinin Gruplandırılması ve Vücut Çalışmasındaki Etkileri
5. Hafta Besinleri Satın Alma, Hazırlama, Pişirme ve Depolama İlkeleri ve Dikkat Edilecek Hususlar
6. Hafta Hızlı Hazır Yemek Sistemi (Fast-Food) ve Beslenme
7. Hafta Gebe ve Emzikli Beslenmesi
8. Hafta 0-1 Yaş Grubu Çocukların Beslenmesi
9. Hafta Okul Öncesi Çağ ve Okul Çocuklarının Beslenmesi
10. Hafta Yaşlılarda beslenme
11. Hafta Beslenme Yetersizliklerine Bağlı Sağlık Sorunları
12. Hafta Kronik Hastalıklar ve Beslenme
13. Hafta Fiziksel Aktivite, Beslenme ve Sağlık
14. Hafta Afet Durumlarında Beslenme
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Çağatay Güler, Levent Akın ( Ed.) Halk Sağlığı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2016
2. Caballero B., Allen L., Prentice A. Encyclopedia of Human Nutrition. 2005, Elsevier Ltd, Oxford, UK.
3. Toprak İ. Vd. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali. 2002, T.C. Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara, http://www.beslenme.saglik.gov.tr/docs/a5f_serisi/toplumun_beslenmede.pdf
4. Natalie Stein. Public Health Nutrition. Principles and Practice in Community and Global Health.2015. ISBN-13: 9781449692049
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav125
Ödev825
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
DİL
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2     
P3  X   X   X
P4     
P5     
P6     
P7     
P8     
P9  X   X   X
P10  X   X   X
P11  X   X   X